Särskilt skyddsvärda träd
Särskilt skyddsvärda träd - vad betyder det?
Särskilt skyddsvärda träd definieras som:
- Mycket gamla träd: Träd som är äldre än 140 år (för ek, bok, tall och gran är gränsen 200 år). Träden kan vara levande eller döda.
- Jätteträd: levande och döda träd som är grövre än 1 meter i diameter, mätt 130 centimeter över marknivå.
- Grova hålträd: levande eller döda träd som är grövre än 40 cm i diameter mätt 130 centimeter över marknivå, och som har en väl utvecklad hålighet i huvudstammen.
Vill du att vi kontaktar dig?
begär offert
Värdefulla träd
Generellt sett har grova lövträd, speciellt ekar, alltid höga naturvärden. Det biologiska värdet ökar med trädens ålder, eftersom träden med tiden får håligheter och döda grenar som kan ge livsmiljöer för andra växter och djur. Det uppmuntras alltid att låta gamla lövträd stå kvar så länge som möjligt. Istället för att fälla trädet kan beskärning göras för att minska risken för fallande grenar eller avlasta en tung krona. Om det inte går att beskära kronan kan man ta bort en stor del av grenstrukturen och lämna den som en så kallad ”trädruin”.
fällning av värdefulla träd bör alltid vara det sista alternativet.
Vill du att vi kontaktar dig?
begär offert
År trädet särskilt skyddsvärt?
Naturvårdsverket har genom ett åtgärdsprogram stärkt möjligheterna att bevara särskilt skyddsvärda träd. Länsstyrelsen i sin tur, har inventerat och kartlagt de skyddsvärda träd som finns i Stockholms län.
Kontakta kommunen eller länsstyrelsen för att ta reda på om trädet är klassat som ett skyddsvärt träd.
fällning av värdefulla träd bör alltid vara det sista alternativet.
Läs mer om skyddade träd här: Länsstyrelsen Stockholm
Vill du att vi kontaktar dig?
begär offert
Varför är gamla träd värdefulla?
Eftersom gamla, hamlade och grova träd kan hysa en oerhört rik biologisk mångfald bör de bevaras oavsett om de växer i skogsmark eller i stadsmiljö.
Ett gammalt träd rymmer en hel organismvärld, livsmiljöer för 1000-tals arter. På en enda gammal ek kan det finnas 1000 olika arter! En del fåglar, svampar, fjärilar och skalbaggar är stora och iögonfallande. Men de allra flesta arter, lavar, mossor och insekter, är små, oansenliga och gömda.
Skyddsvärda träd representerar mycket höga värden både ur ett ekologiskt och kulturhistoriskt perspektiv och kräver ofta speciell skötsel.
Din arborist hjälper dig gärna att underhålla dina värdefulla träd. kontakta oss för ett gratis offertbesök.
Vill du att vi kontaktar dig?
begär offert
Att tänka på vid trädfällning
Om du vill utföra en åtgärd som påverkar ett särskilt skyddsvärt träd, exempelvis fälla trädet, beskära det eller bygga en byggnad i anslutning till trädet ska du alltid kontakta länsstyrelsen. För vissa åtgärder kan det nämligen behöva göras en anmälan om samråd eller sökas en dispens från fridlysningsbestämmelserna om någon fridlyst art växer eller bor i trädet. Träd i alléer är dessutom skyddade av det generella biotopskyddet. Att utföra åtgärder som skadar naturmiljön kan vara ett brott mot miljöbalken. Tänk på att du alltid kan kontakta länsstyrelsen om du har frågor som rör gamla och grova träd.
Så här säger våra kunder om oss:
Vill du att vi kontaktar dig?
begär offert
De områden vi täcker
Bromma
Solna
Sundbyberg
Sollentuna
Kista
Hässelby
Vällingby
Täby
Upplands Väsby
Järfälla
Botkyrka
Djursholm
Södertälje
Upplands-Bro
Vallentuna
Ekerö
Drottningholm
Vaxholm
Lidingö
Danderyd
Saltsjöbaden
Nacka Strand
Norrtälje
Märsta
Sigtuna
- Dalarö